A sütő tisztítása nálunk is gyakran látogatott házimunka volt karácsony előtt és után. Pedig nemcsak higiéniai, hanem a használat szempontjából is szükséges, hogy rendszeresen és alaposan ki legyen takarítva. Hogy te se halogasd tovább a feladatot, most összeszedtünk minden hasznos tippet arra vonatkozóan, hogy hogyan tisztítható meg a légkeveréses és hagyományos sütő a legegyszerűbben.
Eláruljuk, azt is, hogy milyen módszerekkel távolíthatod el az erősen odaégett szennyeződéseket. Szó lesz a természetes tisztítószerek használatáról is, mint az ecet, a szódabikarbóna és a citrom.
Miért fontos a sütő rendszeres tisztítása?
A sütő tisztasága egyrészről esztétikai kérdés, másrészt az ételek minőségére és az eszköz élettartamára is hatással van. A letapadt, felületre ráégett zsír- és ételmaradványok gyakran kellemetlen szagot áraszthatnak és az elkészített ételek ízét is megváltoztatják. Emellett a sütőben az ételmaradványok idővel elszenesedhetnek, ami káros lehet az egészségre, valamint akár a sütő meghibásodását is előidézheti.
Egy tiszta sütő energiatakarékosabban működik, mivel a hő egyenletesen oszlik el a belső térben. Ez különösen fontos a légkeveréses modellek esetében, ahol a ventilátor hatékonysága is nagyban múlik a sütő tisztaságán. Ráadásul a rendszeres tisztítás csökkenti az olyan váratlan problémák esélyét, mint a füstölés vagy az orrfacsaró, odaégett szag.
Alapvető különbségek a légkeveréses és hagyományos sütő tisztítása során
A légkeveréses és a hagyományos, villanysütő tisztítás pár dologban eltér a működésük különbségei miatt. A hagyományos sütőkben az étel egyenletes sütése a felső és alsó fűtőszálak hőjétől függ, míg a légkeveréses modellekben a ventilátor biztosítja a forró levegő egyenletes keringetését. Ez az eltérés nemcsak a sütés módját befolyásolja, hanem azt is, hogy milyen típusú szennyeződések és hol rakódnak le.
A légkeveréses sütőknél a ventilátor tisztántartására érdemes nagyon odafigyelni. Szerencsére a légkeveréses modellek gyakran rendelkeznek öntisztító funkcióval, ami megkönnyíti a tisztítást. A sima, elektromos sütő tisztítása során gyakran muszáj súrolószerekhez nyúlni és hideg zsíroldóval alaposan kitakarítani, de természetes tisztítószerek használatát is kipróbálhatod. A makacs foltok eltávolításához, különösen a sütő alsó részén nyújtanak nagy segítséget, ahol rend szerint az megégett ételmaradékok lerakódnak. A leégett sütő belsejének tisztítása például sütőporral, súrolás nélkül is lehetséges.
Mindkét típus esetében fontos, hogy rendszeresen tisztítsd meg az üvegajtót is, hogy jól láthasd az éppen készülő ételt sütés közben. Bár sokan egy konyharuha a sütő elé való felakasztásával megoldják ezt a kérdést. Mondván, hogy az ott úgyis használatos, és egyben ápol - eltakar, de azért lássuk be, hogy jobb ha a sütő ablak vagy üvegajtó tisztítása is alaposan megtörténik.
Ha a természetes tisztítószerek közül választasz, akkor elkerülheted a felületek sérülését, és hosszú távon megőrizheted a sütő eredeti állapotát.
Erősen szennyezett és odaégett sütő tisztítása lépésről lépésre
Az elhanyagolt sütőnk tisztítása komoly kihívást fog jelenteni elsőre, de van megoldás, ne aggódj! Mondjuk is a lépéseket, amit követve te is visszanyerheted a sütő patika tisztaságát. Először is készítsd elő az eszközöket! Mindig legyen otthon puha szivacs, mikroszálas törlőkendő, műanyag spatula és egy súroló kefe, ami nem karcol.
Mielőtt nekikezdesz a feladatnak, győződj meg róla, hogy előzőleg a sütőt kikapcsoltad és már teljesen kihűlt állapotban van. Ha még meleg vagy netán forró a készülék, akkor mindenképpen várd meg, amíg teljesen kihűl! Addig is kiveheted a rácsokat, tepsiket, és ezeket külön tisztítsd meg. A sütő rácsok tisztítása elvégezhető egyszerűen ecettel és szóbabikarbónával beáztatva, majd áztatás után citrommal átdörzsölve. 15-20 perces szódbikarbónás vagy ecetes vízbe való áztatás után vágj félbe egy citromot és azzal dörzsöld át a rácsot. Ez a módszer teljesen természetes, és amíg az ecet vagy a szódabikarbóna szépen leoldja az égett részeket a rácsokról, addig a citrom finom illatot is hagy majd maga után. Gumikesztyűt azért érdemes ennél a módszernél is használnod.
Miután kihűlt a sütő, annak belsejének megtisztításához is használhatod az ecetes módszert. Készítsd el hozzá az ecetes víz keveréket (1:1 arányban), majd permetezd be vele a sütő belső részeket. Hagyd hatni 20-30 percig, hogy a szennyeződések fellazuljanak. Az erősebb szennyeződéseknél szódabikarbónás pasztát is használhatsz, ami szagtalanít is. A foltokra kenve hagyd hatni legalább egy órán keresztül. A fellazult ételdarabokat egy műanyag spatulával óvatosan kapargasd le, majd töröld át a felületet egy nedves ronggyal.
Miután sikeresen eltávolítottál minden szennyeződést, töröld át a sütő teljes belső felületét tiszta, nedves ronggyal, hogy megszabadulj a tisztítószerek maradványaitól. Az utolsó lépésben pedig egy száraz ronggyal töröld szárazra teljesen a sütőt, hogy véletlenül se éktelenkedjenek ronda vízfoltok például az üvegajtón. Ez pont olyan csúnya lenne, mintha a legszebb asztalterítő lenne foltos.
Sütő tisztítása gőzzel
Ha a sütő rendelkezik gőztisztító funkcióval, használd ki! Helyezz egy vízzel teli edényt a sütőbe, és melegítsd fel vagyis indítsd el a gőztisztító funkciót, hogy a gőz fellazítsa a szennyeződéseket. Végül egyszerűen töröld le a belső felületeket. Talán a sütő tisztítása ezzel a gőztisztítóval a legegyszerűbb, ezért ha most gondolkodsz új sütő vásárlásán, akkor mindenképpen nézd meg, hogy a kiválasztott modell rendelkezik-e ezzel a funkcióval!
A sütések alatt is óvd a sütőt!
A sütő belsejét megóvhatod néhány apró trükkel. Használjunk sütőpapírt vagy szilikon fedőt a sütések során, hogy elkerüld az étel kifröccsenését és odaégését. Ezenkívül minden sütés után, amikor már kihűlt a készülék egy gyors törléssel távolítsd el a friss foltokat. A tepsik mérete is sokat számít! Ha lehet válassz nagyobb méretű tepsit, így ha levet ereszt sülés közben az étel, akkor sem fog kifolyni. Mi sokszor elkövettük azt a hibát, hogy csordultig töltöttük az edényt és bizony szinte mindig ki is folyt belőle a sütő aljára, ami ezután szépen leégett és kivenni is nehéz volt a tepsit a sütőből. Erre most már nagyon odafigyelünk. Az alátétek használatára is érdemes mindig odafigyelni, amikor forrón kikerül a tepsi a sütőből.
Néhány módszer, amit nem próbáltunk vagy nem ajánlunk
Állítólag a sütő tisztítása mosogatógép tablettával is lehetséges, de mi ezt a módszert nem próbáltuk és valószínűleg nem is fogjuk. Légkeveréssel működő sütőbe csak kíméletesebb módszereket szoktunk alkalmazni, ami biztosan nem habzik fokozottan és szivaccsal egyszerű kitörölni.
Reméljük, hogy sikerült néhány hasznos tippet adnunk a konyhai sütők tisztításához és most már te bátrabban vágsz bele a feladatba! Próbáld meg szódabikarbónával vagy ecettel is a tisztítást, ha korábban még nem használtad ezeket takarításhoz. Amennyiben kérdésed merült fel a konyhai kiegészítő termékeink kapcsán, akkor keress minket bizalommal elérhetőségeinken! Mindig szívesen segítünk, akár igény szerint a rendelésed összeállításában is.