Cookie beállítások
Sütibeállításokkal kapcsolatos információk
A homeandstyle.hu oldal sütiket (cookie-kat) használ a weboldal megfelelő működése, a böngészés kellemesebbé tétele és a releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Egyes sütik a weboldal működéséhez elengedhetetlenek, másokat elemzési és marketing célokból használunk a felhasználói élmény javítása érdekében. A "Beállítások módosítása" gombra kattintva lehetőséged van a sütik testre szabására. Az "Elfogadom" gombra kattintva az összes süti-t engedélyezed.
A homeandstyle.hu oldal sütiket (cookie-kat) használ a weboldal megfelelő működése, a böngészés kellemesebbé tétele és a releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Kiválaszthatod, hogy mely sütik használatához járulsz hozzá, majd kattints az  "Elfogadom" gombra. A hozzájárulást bármikor visszavonhatod.

Faszenes grillezés előkészítése és a grill begyújtása egyszerűen

Faszenes grillezés előkészítése és a grill begyújtása egyszerűen
A faszenes grill használata és a begyújtás sem bonyolult dolog.  Elárulunk néhány trükköt, amivel zökkenőmentesen fog menni a dolog!

A hétvégék közeledtével nyáron sokszor a kerti grill begyújtása körül forognak a gondolataink. Egy jó grillezés a családdal vagy a barátokkal bármelyik hétvégét fel tudja dobni. Finom falatok a szabadban, jó társaság és napsütés! Kell ennél több? A faszenes grill használata nem bonyolult, de azért jó, ha ismerünk néhány trükköt, amivel zökkenőmentesen fog menni a dolog. Jöjjenek is a grillezés tippek!

Előkészületek a grillezés előtt

A faszén begyújtása nehézségeket okozhat, ha régen grilleztél vagy még esetleg sosem gyújtottál be grillt. Még a grillezés napja előtt érdemes beszerezni a hozzávalókat és alaposan letisztítani a grillt. A faszén használata mellett érdemes egy kisebb mennyiségű briketet is használni a grillezéskor. Mindjárt írjuk is, hogy miért javasoljuk ezt, de most kezdjük az elején és vegyük át, hogy milyen eszközöket érdemes beszerezni, ha nincs otthon:

A konyhai eszközökre is gondolj, mint húsfogók, nyársak, tányérok és hasonlók, de ezeket most nem részletezzük, mert általában ezek minden háztartásban megtalálhatók. Ha megvan minden, akkor ellenőrizd a grillt és alaposan tisztítsd le. Sokan azt vallják, hogy a sütés közben minden leég a grillrácsról, de te inkább ne bízd a véletlenre!

 

Faszenes kerti grill begyújtása

A tűztérben egyenletesen oszlasd el a brikettet és a faszenet. Ezt mi úgy szoktuk csinálni, hogy először lerakunk egymás mellé néhány centis közökkel brikett darabokat legalább három vagy négy sorban. Ezek nagyobbak mint a faszén, és nehezebben is gyulladnak meg. A brikettek közé és rá is szórunk egyenletesen a faszénből, hogy a hőelosztás mindenhol nagyjából egyforma legyen. A faszén begyújtása gyorsabb és egyszerűbb, viszont, hamarabb le is ég. Ha 4-6-8 főre szeretnél sütögetni, akkor bizony jól fog jönni a brikett alap, mert így nem kell majd sokszor újra megrakni a grillt és kényelmesen tudsz majd sütögetni. A brikett darabok még azután is sokáig izzani fognak, amikor a faszén rég leégett. Az a tapasztalatunk, hogy a grillebéd végeztével még gyümölcsöt, általában őszibarackot is tudunk rajta grillezni desszertnek, amit mindenki imád a családban!

A grill begyújtása folyadékkal a legegyszerűbb szerintünk. Locsolj a faszénre és a brikettre a grillgyújtó folyadékból. Esetleg tiszta, felirat mentes papírt vagy grillgyújtó kockát is tehetsz a faszén közé és most gyújtsd meg a faszenet egy hosszú szárú gyufával vagy fáklyával. A kerti grill begyújtása során ügyelj rá, hogy gyerekek ne álljanak a közvetlen közelben, mert először fellobbanhat a láng a grillgyújtó folyadék hatására. Elképzelhető, hogy még párszor meg kell majd locsolnod a folyadékkal, mire elkezd izzani a faszén. De ne aggódj, pár perc alatt megtörténik a grill szén begyújtása és szépen elkezd izzani. A grill brikett begyújtása ezután igazából "magától megtörténik". Vagyis az izzó fasznén fogja begyújtani szép lassan a brikettet, így ezzel általában nincs további teendő.

Hús és zöldség grillezés

Mielőtt felraknád a grillsütő rácsot és persze a sütnivaló finomságokat mindenképpen várd meg, amíg az intenzív lángolás alábbhagy. Az erősen izzó faszén még a későbbiekben is fellángolhat, amikor rácsöppen a zsír vagy az olaj a húspácból, ezért úgy oszlasd el a rácson a húsokat, hogy belülre kerüljenek a vastagabb szeletek vagy a kolbászok és kívülre a vékonyabbak, esetleg a zöldségek. Az első adagot szellősen rakd fel, mert ilyenkor a legerősebb a hőhatás, és általában a sütögetés elején többször is vagyis folyamatosa kell forgatni a rácsra helyezett dolgokat. Így jó, ha van elég hely a rácson ehhez. Az első adaghoz zöldséget nem szoktunk tenni, mert annak elég általában pár perc és könnyen odaéghet.

hús és zöldség grillezés

Amikor már szépen, egyenletesen izzik a faszén és a brikett, akkor már több mindent felhelyezhetsz a rácsra. Általában az első adag el is készül ekkorra. A grill előkészítése és a faszén begyújtás tulajdonképpen a kritikus pont, ekkor semmiképpen ne hagyd magára a grillt, illetve az elején, amíg nagy hővel izzik, akkor folyamatosan forgasd, ellenőrizd a húsokat. A második és a harmadik sütés már nyugodtabb. Általában a harmadik adagnál már akár le is lehet ülnie a grillmesternek is enni az asztalhoz, de persze a fél szeme akkor is a grillen legyen! Lehet, hogy az elektromos grill kényelmesebb, de szerintünk nincs ilyen hangulata és persze az íz sem lesz ugyanolyan.

Gyönyörű teríték és grill gyümölcs desszertnek!

A szabadban elkészített grill ebédhez semmi sem fogható. És ezt még megkoronázhatjuk azzal, ha igazán megadjuk a módját! Terítsük meg gyönyörűen az asztalt, ami akár egy sörpad is lehet. A grill ételek általában zsírosak, és kedveljük hozzá a különböző BBQ szószokat is, ezért a tányérok alá kerüljenek tányéralátétek is! Egy szép asztalterítő vagy egy hosszú asztali futó csodásan feldobja majd a kerti party hangulatát. Ha sörpadokon vagy egyéb hosszú kerti asztalokon terítünk, akkor általában csak futót teszünk fel és a padokra, székekbe pedig ülőpárnák kerülnek, hogy kényelmesebb legyen a vendégek számára az ülés. Így már semmi sem zavarhatja meg a szuper kerti party hangulatot.

Reméljük, hogy hasznos tanácsokat sikerült átadnunk és hamarosan te is nekilátsz grillezni. Szerintünk a grill helyes megrakása és a grillgyújtó folyadék használata a kulcs. Ha ezt a két dolgot megfelelő módon csinálod, akkor pillanatok alatt meggyullad a faszén.
Ugyan faszenet nem tudsz tőlünk rendelni, de csodálatos asztalterítők, tálak, tányéralátétek és teríték kiegészítő edények közül válogathatsz a webáruházunkban.

További konyhai inspirációkért és tanácsokért olvass tovább blogunkon:

Keresés