Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

A tökéletes függöny mérete

A tökéletes függöny mérete

Nem elég rátalálni a tökéletes függönyre, tudnunk kell azt is, hogy pontosan milyen méretet válasszunk. Ebben nyújtunk segítséget cikkünkben.

Az ideális függönyméret

A tökéletes függöny kellő hosszúságú és szélességű. De vajon mit is jelent pontosan, hogy „kellően hosszú és széles”? Ez sok mindentől függ, de mi most sorra vesszük a lehetőségeket.

Fontos, hogy soha ne az ablak, vagy az ajtó szélességét vegyük alapul, hanem a karnis, vagy a függönysín mérete legyen az irányadó. Amennyiben karnisrúd mellett döntünk, az mindig legyen 25-30 cm-rel szélesebb mindkét oldalon, mint az ablak, vagy az ajtó szélessége, mert így tudja betölteni egy sötétítő függöny a funkcióját, illetve esztétikai szempontból is ez a legtökéletesebb méretezés.

A redőzöttség attól függ, hogy milyen széles függönyt választunk. Amennyiben szépen redőzött függönyt szeretnénk, érdemes a karnis hosszának dupláját, vagy háromszorosát venni. A minimális redőzöttséghez a karnis hosszának másfélszeresét kell számolnunk. Ez alá nem érdemes menni.

 

A hosszúság meghatározása

A hosszúságnál el kell döntenünk, hogy csupán a párkányig, az ablakkeret aljáig, vagy egészen földig szeretnénk, ha a függönyünk leérne. A választás ízlés kérdése, de van néhány praktikus szempont, amit érdemes figyelembe venni. Ha nem szeretnénk, hogy a kíváncsi háziállataink megmásszák a függönyünket, vagy kipróbálják a szakítószilárdságát, akkor érdemes nem a földig érő kivitel mellett döntenünk. Az adott helyiség jellege is meghatározhatja, hogy melyik függönyméret az ideális. Egy konyhai függöny esetében célszerűbb, ha az nem lóg le. A vitrázsfüggönyök esetében mindig az ablakkeret középméretét vegyük alapul. Viszont egy hálószobában, vagy egy nappaliban nagyban tudja növelni az otthonosság érzetét, ha földig érő kivitelt választunk.

Attól függően, hogy a függönyt csipeszekkel, karikákkal, esetleg rávarrt fülekkel rögzítjük, ezeknek a méretét bele kell kalkulálnunk a hosszúságba. Ne feledjük, hogy inkább mindent alaposan és többszörösen ellenőrizzünk le, mert hozzáragasztani már egészen biztosan nem tudunk a rosszul levágott függönyünkhöz.

A mérést mindig a csipeszek, karikák legaljától kezdjük. Attól függően, hogy az ablakpárkányig, a keret aljáig, vagy esetleg a padlóig szeretnénk a függöny hosszúságát, mérjük le az adott méretet, majd 1-2 cm-t vonjunk le a kapott értékből. Ez nagyban segít, hogy ne koszolódjon olyan gyorsan, hiszen mind a párkány, mind a padló esetében, nem esztétikus és nem is túl higiénikus, ha súrolja a függöny az ablakpárkányt, illetve a talajt. Ha radiátor van az ablak alatt, azzal is számoljunk. Gondoljuk át, mennyire szeretnénk eltüntetni azt. Gázkonvektor esetében például a tűzvédelem is fontos szerepet játszik a döntésben.

A radiátorok esetében arra is figyelni kell, hogy egy sötétítőfüggöny, amelyik teljesen a padlóig ér, csökkentheti a radiátor hatékonyságát, amennyiben az előtt van kihúzva. Viszont egy kevésbé mutatós radiátornál csodákat tehetünk egy hosszú, fényáteresztő függönnyel.

Amennyiben üvegajtó elé, például teraszajtó, kerti kijáró elé kerül a függöny, nem gondolkodhatunk félmegoldásban, ugyanis ilyen eseten mindig a földig érő változatot kell választanunk. Egyébként a függöny nem lesz esztétikus. Ilyen esetben is fontos, hogy az a pár centi, amely a padló és a függöny alja között van, ki legyen hagyva.

Fontos, hogy a karnisok végén mindig legyenek fix rögzítők, hogy egy határozottabb függönyhúzás esetén se rántsuk le a földre függönyeinket. A gyermekek segítségére függönyhúzó rudakat is fel lehet szerelni, így elkerüljük, hogy a húzás helyén koszolódjon a függöny.

Keresés