Sütibeállításokkal kapcsolatos információk
A homeandstyle.hu oldal sütiket (cookie-kat) használ a weboldal megfelelő működése, a böngészés kellemesebbé tétele és a releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Egyes sütik a weboldal működéséhez elengedhetetlenek, másokat elemzési és marketing célokból használunk a felhasználói élmény javítása érdekében. A "Beállítások módosítása" gombra kattintva lehetőséged van a sütik testre szabására. Az "Elfogadom" gombra kattintva az összes süti-t engedélyezed.
A homeandstyle.hu oldal sütiket (cookie-kat) használ a weboldal megfelelő működése, a böngészés kellemesebbé tétele és a releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Kiválaszthatod, hogy mely sütik használatához járulsz hozzá, majd kattints az  "Elfogadom" gombra. A hozzájárulást bármikor visszavonhatod.
Kategóriák / Termékek

Egyszerű sütőtök krémleves recept

Egyszerű sütőtök krémleves recept
Számos sütőtök krémleves recept közül választhatsz, de mi most elhoztuk neked azokat, amelyek nálunk már beváltak az őszi receptek között!

A sütőtök krémleves az ősz egyik legkedveltebb étele, amely egyszerűen elkészíthető és rendkívül ízletes. Most bemutatjuk, hogyan készítheted el a legfinomabb krémlevest, melyhez a sütőtök sütése is fontos lépés. Megosztjuk veled a legjobb tippeket a sütéshez, és eláruljuk, miért érdemes a nagydobosi sütőtököt választani. Végül a tálalási módokról és a kalória tartalmáról is szót ejtünk, hogy tudd, mennyire egészséges ez a finomság.

 

Hogyan készítsünk tökéletes sütőtök krémlevest?

A sütőtök krémleves elkészítése egyszerű és szerencsére nem igényel különleges konyhai ismereteket. Ráadásul többféle módon is elkészíthető: főzéssel vagy elősütéssel. 

Az alap hozzávalók közé tartozik a sütőtök, hagyma, fokhagyma, burgonya és tejszín. Ezek mindenképpen legyenek kéznél. Fűszerek hozzáadásával, például szerecsendióval és gyömbérrel tehetjük még különlegesebbé. 

A hűvösebb napokon egy szép, őszi asztalterítő és színes faleveles dekoráció kíséretében tökéletes választás a vasárnapi ebédhez is. Természetesen a sütőtök leves vegán módon is készíthető, ha a normál tejszínt például mandulatejre vagy zabtejre cseréled a receptben. A mandulatejnek és a zabtejnek elég semleges az íze, így nem fogja elrontani a levest. A hozzáadott cukor nélküli mandulatej és zabtej a vércukorszintet is kevésbé emeli meg, így 
emiatt is jó választás lehet.

Legegyszerűbb sütőtök krémleves alaprecept

Első lépésben a kb. 1 kg sütőtököt meg kell hámozni, felkockázni. Majd egy kevés olajon, egy nagyobb lábasban 1 db hagymát, 1-2 gerezd fokhagymát üvegesre pirítunk és hozzáadjuk az előre felkockázott sütőtököt. Kb. negyed órán át együtt pároljuk őket lefedve. Ezután hozzáadunk 1-2 db burgonyát szintén felkockázva és felöntjük 1,5 liter alaplével. Addig főzzük, míg minden hozzávaló meg nem puhul. Végül botmixerrel krémesre turmixoljuk, és hozzáadjuk a tejszínt vagy a választott növényi tejet. A tejszínnel érdemes utolsó lépésben összeforralni, hogy selymes állagot kapjon.

A sütőtöknek az ízét még tovább fokozhatjuk, ha egy kevés fahéjjal rögtön az elején megbolondítjuk a pirításnál, párolásnál. Így a leves pikáns és édeskés aromát kap, amely tökéletesen passzol szerintünk az őszi hangulathoz. A tálaláskor érdemes pirított tökmaggal vagy egy kevés tökmagolajjal díszíteni, hogy még mutatósabb és ízletesebb legyen a vasárnapi ebéd indításaként. A tálaláskor a tányér alátétek kihelyezéséről ne feledkezz meg, mert biztosan mindenki repetázni fog, és pár csepp leves általában a terítőn is landol. Plusz pirított tökmagot, vagy alma kockákat nyugodtan kitehetsz az asztalra kísérőnek kisebb kínáló tálakban. Biztosan el fog fogyni!

Ez a krémleves nemcsak finom, hanem egészséges is, mivel alacsony a kalóriatartalma. Emellett tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal is, amelyek segítenek az immunrendszer erősítésében és a szervezet vitalitásának megőrzésében. Ha kedvet kaptál egy kicsit bonyolultabb, de annál finomabb, édes, sütőtökös krémleveshez, akkor olvasd el az alábbi recept változatot is!

sütőtök leves

 

A legfinomabb sütőtök krémleves sütéssel

A tökéletes sütőtök krémleves titka nem csupán a hozzávalókban rejlik, hanem a megfelelő elkészítési technikában is. Az első lépés természetesen a tök helyes kiválasztása. Mi általában a nagydobosi sütőtök vagy a hokkaido tök mellett döntünk. A legjobb, ha érett, mély narancssárga színű belű tököt választunk, mivel ezek tartalmazzák a legtöbb ízt és tápanyagot. A legfinomabb íz elérése érdekében érdemes a sütőtököt először sütni, mert ezáltal karamellizálódnak a természetes cukrok, és intenzívebb, édesebb ízű lesz a végeredmény.

A fűszerezés is fontos kérdés. A szerecsendió, gyömbér, és egy kevés fahéj egyaránt hozzáadhatja azt a különleges ízvilágot, ami igazán egyedivé teszi a levest. ezekkel mind érdemes kísérletezni ízlés szerint. A bátrabbak akár chili paprikával is próbálkozhatnak, mert remekül illik hozzá. Azonban fontos, hogy ne vigyük túlzásba a fűszerezést, hogy a tök természetes íze érvényesülhessen. És ha igazán stílusosan akarod tálalni, akkor válassz hozzá kerámia edényeket és egy mézsárga színű asztali futó is kapjon helyet az étkező asztalon. Na de kezdjünk is neki a kedvenc receptünknek!

Sütőtök sütése

A sütés az egyik legjobb módja annak, hogy kihozzuk a sütőtökből a lehető legtöbb ízt és édességet. A sütés során a tök természetes cukrai karamellizálódnak, így intenzívebb, gazdagabb ízvilágot kapunk, ami tökéletes alapja lehet egy krémlevesnek, illetve más sütőtökös ételnek.

Körülbelül 1 kg friss sütőtökre lesz szükségünk ehhez a leveshez is. A sütéshez először vágjuk félbe a sütőtököt, távolítsuk el a magokat. Ha ezzel megvagyunk, akkor vágjuk kezelhető szeletekre a kimagozott tököt, és közben melegítsük elő a sütőt 200°C-os hőmérsékletre. Helyezzük a tök darabokat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Körülbelül 40-50 percig süssük, amíg teljesen megpuhul, és a teteje pedig enyhén megpirul.

Ha egy kis extra ízt szeretnénk, sütés előtt megszórhatjuk a sütőtököt fahéjjal, gyömbérrel, esetleg rozmaringgal is. A sütött sütőtökből nemcsak krémleves készíthető, hanem más ételekhez, például salátákhoz, köretekhez, de valamilyen töltött süti, tészta vagy pite töltelékként is felhasználhatod. A maradékot pedig könnyen tárolhatjuk a hűtőben néhány napig, vagy lefagyaszthatjuk későbbi felhasználásra. Így a heti menü pár perc alatt feldobható lesz vele.

A sütés közben ellenőrizhetjük, hogy készen van-e, ha egy villával könnyedén át tudjuk szúrni. Ehhez mindig legyen kéznél néhány tiszta konyharuha vagy edényfogó kesztyű, nehogy megégesd magad. A sütés után kaparjuk ki a húsát és keverjük össze a sült tököt 2 evőkanál olívaolajjal, 2 gerezd üvegesre párolt fokhagymával és egy kisebb fej felkockázott vöröshagymával. Innen már úgy folytatódik ez a recept is mint a fenti alaprecept. Felöntjük az egészet az előre elkészített vagy vásárolt húsleves alaplével, ami kb.1,5 liter legyen. 

Forraljuk fel, és főzzük további 15-20 percig. Végül botmixerrel pépesítjük és a tejszín hozzáadásával még összeforraljuk. A botmixer használata előtt egy kicsit hagyjuk hűlni, hogy ne a tűzforró levesbe mártsuk az eszközt!

 

Miért válasszuk a nagydobosi sütőtököt a krémleveshez?

A nagydobosi az egyik legnépszerűbb sütőtökfajta Magyarországon, különösen a krémleves készítésekor. Ennek a fajtának az előnye, hogy vastag, húsos belseje van, és ez rendkívül krémes állagot biztosít a levesnek. Magas természetes cukortartalommal is rendelkezik, ami különösen édessé teszi az ízét, így kevesebb fűszerezéssel is tökéletesen kiemelhető az étel aromája.

Két másik fontos szempont, amelyek még mellette szólnak a tartóssága és frissessége. Mivel ez a tökfajta jól tárolható, egész télen át elérhető marad, így a hideg hónapokban is könnyedén beszerezhető. A tárolásánál csupán arra érdemes figyelni, hogy a szárát ne törjük ki teljesen, hanem maradjon rajta. A kemény héja és a megszáradt szár rész megvédi a tök belsejét, és ezáltal hosszan megőrzi frissességét.

Nagydobosi sütőtök

 

Nem utolsó sorban gazdag tápanyagokban is, így egészséges választás, hiszen tele van A-vitaminnal, béta-karotinnal és antioxidánsokkal, amelyek hozzájárulnak a szervezetünk védelméhez. Ezért nemcsak ízletes, hanem tápláló is, így minden szempontból tökéletes alapanyag a krémleveshez.

Sütőtök kalóriája

A különböző receptek közül mi szeretünk egészségesebb változatok választani. Számunkra fontos, hogy ne csak ízletes, hanem egészséges is legyen az étel, amit elkészítünk. A sütőtököt pedig bátran választhatjuk, ha ez a cél, mert alacsony kalóriatartalommal rendelkezik. Egy csésze (kb. 100 g) sütőtök körülbelül 50 kalória, ami kifejezetten kevés, figyelembe véve a benne rejlő tápanyagokat. Ezért a sütőtök ideális választás lehet azok számára is, akik odafigyelnek a kalóriabevitelre, de szeretnének finom és laktató ételeket fogyasztani.
Gazdag vitaminokban is, különösen A-vitaminban, amely fontos szerepet játszik a látás és a bőr egészségének megőrzésében. Emellett jelentős mennyiségű C-vitamint is tartalmaz, ami hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. Ez pedig a hideg hónapokban nem elhanyagolható szempont. A magas rosttartalma segíti az emésztést, és hosszabb ideig biztosít jóllakottság érzést is.

Összességében nemcsak az alacsony kalóriatartalma miatt kiváló választás, hanem azért is, mert rendkívül tápláló. Krémlevesként elkészítve egy igazán laktató, mégis könnyű fogást kapunk, amely egyszerre finom, egészséges, így hamar a család egyik kedvenc krémlevese 
lehet.

Reméljük, te is kedvet kaptál a sütőtökkrémleves receptek elkészítéséhez. Mi leginkább ezt az utóbbi receptet ajánljuk sütéssel, ha esetleg nem tudtál dönteni. Sütőtököt ugyan nem találsz a kínálatunkban, azonban, ha konyhai textíliákra lenne szükséged, akkor nézz körül a webáruházunkban!

Még több konyhai ötletet és lakberendezési inspirációt találsz blogunkon: