Nem tudjuk, hogy ti hogy vagytok vele, de szerintünk a házi baracklekvár befőzése lekvárnak vagy dzsemnek egyszerűen kihagyhatatlan nyáron. Ha egy szép sárgabarack fa is áll a kertben, akkor meg pláne! Mi nagyon szeretjük mindenféle süteményhez, de önmagában kenyérre, kalácsra vagy piskótára kenve is. Első alkalommal kicsit nehezen vettük rá magunkat a befőzésre, mert emlékeztünk rá, hogy a nagymama hosszú órákon át kevergette a tűzforró, bugyogó lekvárt a meleg nyári napokon. Szerencsére ma már van egyszerűbb megoldás, hiszen használhatunk a lekvár készítés során pektint vagy dzsem fixet is, amivel jóval gyorsabban elkészülünk. Emellett még jó pár trükköt elárulunk, hogy ne csak gyors legyen a baracklekvár készítés, hanem finom és szép is legyen a végeredmény!
Hozzávalók és előkészületek
7 kg sárgabarack
60 dkg cukor vagy cukor helyettesítő, például negyedannyi
1 citrom
dzsemfix vagy pektin
10 literes fazék, lehetőleg öntöttvas
befőttes üvegek, kupak, celofán, befőttes gumi
konyharuha, tölcsér
A legfontosabb hozzávaló természetesen az érett, zamatos sárgabarack. Ha sikerül olvadó héjú, friss, magyar kajszibarackot szerezni, akkor a gyümölcs hámozásával sem kell időt tölteni, mert a főzés során teljesen eltűnik a héj. Ezzel rögtön rengeteg időt spórolhatunk meg. Mivel a lekvárt általában 2-3 órán át főzni szoktuk, ezért legalább 5-6 kg kimagozott barackot szoktunk befőzni egyszerre. A házi baracklekvár cukor mennyisége ízlés szerint változtatható, mi a lehető legkevesebbet tesszük bele, ez 10 dkg-t jelent 1 kg barackhoz, de igazából cukor nélkül is elkészíthető. A cukormentes baracklekvár recept tulajdonképpen megegyezik az alábbi recepttel, annyi különbséggel, hogy abba nem teszünk egyáltalán cukrot.
A fentiek alapján már biztosan gondoltál rá, hogy mi nem szoktunk a barackok hámozásával időt tölteni. Csak alaposan megmossuk, kimagozzuk, majd félbe vágjuk, esetleg negyedeljük a gyümölcsöket és a főzésre előkészített lábasba öntjük. A barackok tetejére öntjük a kimért cukrot, és eltesszük másnapra egy hűvös helyre. Általában az előkészítést délután végezzük és másnap délelőtt kerül sor a lekvár befőzésére. Így hogy hagytuk állni egy éjszakát a barackokat a cukorral, levet fog ereszteni másnapra, amit le lehet szűrni és finom barackszörpöt is kapunk. Ha ezt megtesszük, akkor már semmi sem állhat az utunkba és indulhat a sűrű baracklekvár készítése egyszerűen!
Meddig kell főzni a sárgabaracklekvárt?
A barack lekvár főzés hossza függ a barack fajtájától is, hogy mennyi vizet tartalmaz, de általában 2 órát biztosan főzni szoktuk kis lángon, azaz 3-4 fokozaton. Ettől magasabb fokozaton nem érdemes, mert könnyen leéghet. A vékony aljú lábasoknál szintén figyelni kell, mert ott is könnyen leéghet. A legjobb, ha vastag falú, például öntöttvas fazekat használunk és kevergetjük. Nézd meg, hogy mennyi időt mutat most a konyhai falióra, innentől számítva kb. 2 óráig nem hagyjuk magára a lekvárunkat!
Barack dzsem, baracklekvár cukor és tartósítószer nélkül
Amikor feltesszük, még az elején érdemes átgondolni, hogy barack dzsem vagy lekvár befőzés mellett döntünk. Barack dzsem készítése esetén darabosabbra hagyjuk a gyümölcsöt, baracklekvár készítése esetén pedig egyszerűen összeturmixoljuk egy botmixerrel homogén állagúra a barackokat. Dzsem készítésekor csak a barackok felét turmixoljuk össze. Ha ezzel megvagyunk, akkor kezdődhet a 2 órás főzés és kevergetés. Közben előkészíthetjük a befőttes üvegeket, amikbe tölteni fogjuk a lekvárt. Az üvegeket és a tetőket alaposan mossuk el, főzzük ki és csírátlanítsuk. Magas hőfokon a mosogatógépen szoktuk elmosni őket, aztán a sütőbe tesszük őket a kupakokkal együtt és 95 C°-on egy órán át sütjük, azaz fertőtlenítjük az üvegeket. Amióta így csináljuk, azóta sosem romlott meg egyetlen üveg, házilag elrakott lekvár sem a kamránkban!
Ahogy a fentiekben is említettük cukor és tartósítószer nélkül is működik a baracklekvár főzés házilag. Ha pektint használunk, akkor tulajdonképpen egy természetes zselésítőt adunk a lekvárhoz. Ez általában az alma héjából nyerik, így bátran használhatjuk. Ha a cukor helyett valamilyen cukorhelyettesítőt használunk, akkor csak a főzés végén keverjük a lekvárba! Ezek a helyettesítők ugyanis a hő, a főzés hatására mellékízt adhatnak, amit érdemes elkerülni. Ilyen esetben nem szükséges előző este kimagozni és a cukorpótlóval állni hagyni a barackokat, hanem egy lépésben is elkészíthetjük a lekvárt. Ugyanez igaz akkor is, ha cukormentes barack befőtt készítése a célunk.
Mitől lesz világos a sárgabaracklekvár?
A kérdés igazából az, hogy mitől barnul be olykor a baracklekvárunk? Ha erre tudjuk a választ, akkor elkerülhetjük ezt. A barnulás általában a cukor számlájára írható. Ha a főzés során a cukor elkezd karamellizálódni, akkor jelentkezik a barnás szín. Ettől persze a lekvárunk ugyanolyan finom lesz, csak a csodás barack színről kell lemondanunk. Ezért érdemes az előkészítéskor odafigyelni, hogy a cukrot ne a fazék aljára öntsük, hanem a barackokra! Kerüljön először a fazékba a barack és a tetejére a cukor! Ha túl hosszan főzzük a lekvárt, akkor is előfordulhat, hogy bebarnul. A baracklekvárt nem szükséges 5-6 órán át főzni mint a szilvalekvárt!
A barnulás másik oka, ha sokáig állni hagyjuk a már feldarabolt, kimagozott gyümölcsöket a befőzés előtt cukrozás nélkül.
Amikor letelt a 2-3 órás főzési idő, akkor érdemes elkeverni benne a pektint vagy a dzsemfixet. Forralás után még 3 percet kevergetjük és elvégezzük a "lekvár próbát"! Egy hűtő hideg tányérra cseppents egy kis kanál lekvárt a fazékból, és ha az 1-2 perc után nem folydogál, akkor elkészült a lekvár!
Töltsük üvegekbe a lekvárunkat!
Ennél a műveletnél ügyelj rá, hogy ne a legszebb asztalterítő legyen az asztalon, amin dolgozni fogsz, mert óhatatlan, hogy le fogod csöpögtetni és kár lenne a szép asztalterítőért! Inkább válassz olyat, ami letörölhető, de egy műanyag tányéralátét is megteszi. Készítsd ki a befőttes üvegeket, a kupakokat, celofánt, befőttes gumit és egy tölcsért. Először az üvegek aljába csak 1-2 evőkanál forró lekvárt tegyél, ez felmelegíti az üveget, ami így nem fog szétrepedni. Ez után a tölcsérrel töltsd tele az üvegeket. A konyharuha, akár több darab is legyen kéznél, mert a lekvárral teli üvegek igen forrók lesznek! A megtöltött üvegekre helyezd sorosan a celofánt és a befőttes gumival rögzítsd. Most a konyharuhával fogd meg az üveget és jó erősen tekerd rá a fedelet. Végül állítsd feje tetejére az üveget. Kb. 10 percet hagyd őket így, majd mehetnek a száraz dunsztba.
Meddig kell dunsztolni a lekvárt?
Minden recept mást ír, de nekünk az vált be a legjobban, ha a száraz dunsztban hagyjuk kihűlni az üvegeket. Ez 1-2 nap is lehet. Dunsztnak tökéletes egy hűtőtáska, de akár az ágyneműtartó is, ahol a meleg paplanok, párnák vannak. Miután itt szépen kihűltek, el is készült a szuper finom, házi baracklekvárotok, ami mindenféle süti vagy tészta ételhez is kanalazható!
Reméljük, hogy tetszett neked is ez a recept és kipróbálod majd! Amennyiben érdeklődsz a konyhai kiegészítő termékek iránt is, vagy esetleg egy szép vitrázs függöny jól mutatna a te konyhádban is, akkor nézz körül a webshopban. Kérdés esetén pedig keress minket bizalommal elérhetőségeinken!