Cookie beállítások
Sütibeállításokkal kapcsolatos információk
A homeandstyle.hu oldal sütiket (cookie-kat) használ a weboldal megfelelő működése, a böngészés kellemesebbé tétele és a releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Egyes sütik a weboldal működéséhez elengedhetetlenek, másokat elemzési és marketing célokból használunk a felhasználói élmény javítása érdekében. A "Beállítások módosítása" gombra kattintva lehetőséged van a sütik testre szabására. Az "Elfogadom" gombra kattintva az összes süti-t engedélyezed.
A homeandstyle.hu oldal sütiket (cookie-kat) használ a weboldal megfelelő működése, a böngészés kellemesebbé tétele és a releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Kiválaszthatod, hogy mely sütik használatához járulsz hozzá, majd kattints az  "Elfogadom" gombra. A hozzájárulást bármikor visszavonhatod.

Húsvéti sonka főzése avagy a sonkafőzés titka

Húsvéti sonka főzése avagy a sonkafőzés titka
A húsvéti sonkafőzés trükkjeit gyűjtöttük össze cikkünkben, ami az ünnepi menü főszereplője lesz. Azt is eláruljuk, hogy melyik a legjobb húsvéti sonka!

A húsvéti sonka főzése igazából nem bonyolult dolog, de azért nem árt, ha ismerjük a praktikáit, hogy valóban omlós, jól szeletelhető, ízletes, szaftos sonkát tehessünk az ünnepi asztalra. 

A sonkafőzés húsvétkor nálunk ugyanolyan hagyomány mint a tojásfestés. E két dolog nélkül tulajdonképpen nehezen is tudnánk elképzelni a húsvétot. Hogy kinek melyik a legfinomabb húsvéti sonka az sok mindentől függhet. Például, hogy milyen a füstölése, vagy, hogy kötözött sonkát, diósonkát, esetleg békebeli sonkát választottunk alapul. Na, de kezdjük az elején a kedvenc receptünkkel!

 

Home&Style sonkafőzés recept

Mi általában lassan füstölt, nyers, bőrös, de csont nélküli sonkát szoktunk választani alapul vákuumcsomagolásban, ami a lehető legkevesebb adalékanyagot tartalmazza és nem gyorspácolt. A sonkát előző este egy nagy fazékban beáztatjuk, és ezt neked is javasoljuk, mert így kioldódik belőle az éjszaka folyamán a felesleges só mennyiség. Reggel lecseréljük rajta a vizet és kezdődhet is lassú tűzön a sonka főzése! A főzővizet ízlés és szokás szerint ízesítheted. Mi 2-3 babérlevelet és ugyanennyi gerezd fokhagymával szoktuk ízesíteni a főzőlevet, de tehetsz hozzá még petrezselymet, vöröshagymát, szemesborsot és akár 1-2 dl fehér bort is. Sót viszont semmiképpen ne tegyél bele, mert akkor nem volt értelme az áztatásnak. Ha előre tudod, hogy nem lesz alkalmad egy éjszakán át áztatni a sonkát, akkor érdemes inkább kötözött sonkát választanod. Ezeket ugyanis elegendő pár órán át áztatni, így gyorsabban végzel az előkészületekkel.

A másik trükk, amit szintén ajánlunk, az a bőrös sonka választása. Sokakat elrémiszt a nagyobb zsírréteg a sonkán, amikor az élelmiszerboltban vagy a hentesnél válogatnak. Azonban a zsíros réteg nagyon hasznos ugyanis nem hagyja kiszáradni a sonkát, ezért semmi esetre sem távolítsd el, amíg tálalásra nem kerül.
A harmadik praktika pedig az, hogy a kuktát hanyagold, ha sonkafőzésről van szó. A húsvéti sonka főzése kuktában szerintünk nem jó ötlet, mert rágós lesz a hús. Persze, ha csülköt választottál, akkor az mehet a kuktába is, de a hagyományos sonka kerüljön inkább egy nagyobb fazékba, amiben teljesen ellepi a víz.

A főzési idő megbecsülhető a sonka súlya alapján vagyis annyi órát kell főzni, ahány kiló a sonka. Tehát egy 2 kilós sonkát 2 órán át főzünk lassú tűzön a legtöbb szakácskönyv szerint. A tapsztalatunk szerint ez viszont inkább a kötözött sonkákra igaz, azonban a diósonkának több időre van szükséges a főző vízben lassú tűzön, ami lehet 3-4 óra is. A legjobb viszont az, ha rendszeresen ellenőrizzük egy hústűvel. Amikor már úgy látjuk, hogy megpuhult, akkor ne emeljük ki azonnal a sonkát, hanem a vízben hagyjuk kihűlni, így biztosan nem fog kiszáradni a tálalásig. Miután kihűlt, nyugodtan tárolhatjuk a húsvéti sonkát a hűtőben egy szép tál tetején. A tálalását is egyben javasoljuk, vagy ha szeletelni szeretnénk, akkor arra a tálalás előtt közvetlenül érdemes sort keríteni. Ilyenkor már ízlés szerint a zsírosabb részeket is eltávolíthatjuk.

A főzés után megmaradt lét kiválóan fel lehet használni a húsvéti tojásfőzéshez, ha tojásfestés nem szerepel a terveink között. De isteni finom bableves alapjává is válhat, tehát kiönteni tényleg vétek lenne! A főtt sonkában az is nagyon jó, hogy viszonylag sokáig eláll a hűtőben, ha nem esszük meg az egészet aznap és szerintünk az elkészítése sem bonyolult. Amíg fő a sonka, addig például festhetünk tájásokat a gyerekekkel vagy összeállíthatjuk a hidegtálunk többi elemét.

 

A tökéletes húsvéti sonkatál elkészítése

A főtt sonka önmagában is nagyon jól mutat az ünnepi asztal közepén, de ha igazán ínycsiklandó sonka tállal szeretnénk elkápráztatni a vendégeinket, akkor mi mindig készülünk más finomságokkal is a sonka mellé. Nézzük miből is áll a húsvéti menü. A kaszinó tojás, padlizsánkrém és a franciasaláta nálunk ilyenkor elmaradhatatlan mint a főtt tojás és a sárgarépa. A gyerekekre is gondolva a főtt tojásokból nyuszit formázunk. A húsvéti hidegtál kötelező eleme a házi készítésű tormakrém és a különböző mustárok is. Az asztalra pedig gyorsan felkerül a legszebb, tavaszi hangulatú asztalterítő és egy fonott kosárban a hímes tojások. Így már kezdődhet is a lakoma. Egy ilyen húsvéti hidegtál elfogyasztása után nem is kell igazán más, de azért a friss fonott kalácsnak mindig marad hely...

Húsvéti tálalási ötletek

Amikor vendégeket várunk, mindig szeretünk szép asztal díszítéssel is készülni. Egyszerűen jó érzés minden ünnepnek egyedi hangulatot varázsolni. A receptek kigondolása után a dekoráció összhangja is sokat hozzátesz szerintünk az ünnephez. A Húsvét pedig rengeteg inspirációt ad a dekoráláshoz. Ilyenkor már nyílnak a virágok a kertben általában. Csodás aranyeső csokorral tölhetjük meg a legszebb kerámia vázánkat, de készülhet egy kisebb tojásfa is az ünnepi asztalra. Egy szép üveg váza ölelésében pedig elhelyezhetünk néhány szál tulipánt, jácintot vagy nárciszt is. Hosszú asztal esetén a kis méretű váza praktikusabb választás, ebből kirakhatunk többet is, anélkül, hogy zavarná a beszélgetést. Szűkebb hely esetén pedig válasszunk inkább csak egy dekorációs elemet, ami könnyen mozdítható és csak addig tartjuk asztalon, amíg a vendégváró előételek el nem fogynak, és nem tálaljuk fel a főfogást vagyis a hidegtálakat. Ilyen esetben egy szép asztali futó is jól jön, mert így akkor is lesz díszítés az asztalon, ha a vázáknak nem maradt hely. A tányéralátétek felkészítése is mindig hasznos húsvétkor, mert a menü jellege olyan, hogy az abrosz szinte biztosan nem ússza meg foltok nélkül mikor esszük a húsvéti sonkát. Itt egy kis francia saláta, ott egy kis tojáskrém vagy mustárfolt... Az alátétek viszont szépen díszítenek és a szép terítőnket is megóvják a kellemetlen foltoktól.

Reméljük, hogy a receptünk és a trükkök segítségével sikerül megalkotni a legfinomabb húsvéti sonkát. Kívánjuk, hogy sok dicséretet zsebelj be a családtagoktól és a vendégektől. Amennyiben kérdésed merült fel a konyhai kiegészítő termékeinkkel kapcsolatban, úgy keress minket bizalommal elérhetőségeinken! Szívesen segítünk tanácsadással és igény esetén akár a rendelésed összeállításában is.

További ünnepi húsvéti és tavaszi inspirációért olvass tovább blogunkon:

Keresés